Руската полиция нахлу на повече от 10 адреса в Москва, свързани с Алексей Навални и негови сподвижници, като извърши обиски и задържа брата на Навални - Олег.

Арестувана е и активистката Любов Собол, също съмишленичка на опозиционния лидер, юристка от Фонда за борба с корупцията (ФБК). Двамата са поставени под стража за 48 часа. Формалният повод за полицейските акции е заведено дело за "нарушаване на санитарно-епидемиологичните норми" по време на протестите от 23 януари, когато жители на над 120 руски града протестираха в подкрепа на Алексей Навални. Само в Москва по улиците излязоха над 40 хиляди души.

Задържана е Мария Алехина от музикалната група Pussy Riot, известна с гражданската си активност и критично отношение към властите. Обискираните адреси са близо 20, като сред тях е и жилището, обитавано от Алексей Навални и съпругата му Юлия. Според Олег Навални, действията на полицията са политически мотивирани.

Не съм съгласен със задържането. Смятам, че то е незаконно и се извършва с цел оказване на натиск срещу моя брат Алексей Навални заради политическата му дейност. - е написал той в протокола от ареста. Припомняме, Алексей Навални, основател и лидер на ФБК, беше арестуван на 17 януари, на летище "Шереметиево" - минути след като се завърна от Германия, където повече от четири месеца се лекуваше след отравяне с "новичок", Отровата първо беше идентифицирана в германска лаборатория, а след това и от експерти на ОЗХО. Навални беше отровен в Русия на 20 август, малко преди да се качи Дна самолет от Томск за Москва.

Докато Навални се лекуваше в Германия след покушението, в Русия федералната служба за изпълнение на наказанията го обвини, че с пътуването си е нарушил наложен по-рано от съда изпитателен срок и поиска да му се наложи ефективна присъда "лишаване от свобода". През декември 2014 г. в рамките на т. нар. дело "Ив Роше", съдът в Москва издаде условна присъда за Навални със срок 3 години и 6 месеца. През октомври 2017 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че присъдата на московския съда е произволна и необоснована. Руските власти игнорираха решението на европейския съд, а след като стана ясно, че Навални ще живее и ще се върне в Русия, поискаха условната му присъда да бъде заменена с ефективна и го обявиха за издирване.

Щабът на Навални призова за нови протестни акции в руските градове в неделя, 31 януари.