Изобщо не очаквам от тези избори друго, освен да извлечем необходимия брой поуки как не трябва да се провеждат избори по време на пандемия.

Това заяви социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов. Той определи процеса по подготовката за парламентарния вот на 4 април като "тъжна балканска реалност". Според него няма да има време за ваксиниране на хората от изборната администрация. Томов посочи, че за да се получи имунитет, трябват около пет седмици, а срокът от първата игла е около 35 дни. Тези пет седмици просто ги няма, защото членовете на СИК няма да бъдат известни преди началото на март, подчерта той.

По негови думи става въпрос за "един кьорфишек, който върви от самото начало". Трябва да престанат да лъжат хората, че ще бъдат ваксинирани, ако са членове на СИК, настоя политологът. Той изрази съмнение дали и членовете на районните избирателни комисии ще могат да бъдат ваксинирани в оставащото време до изборите. По негови думи членовете на Централната избирателна комисия е трябвало да бъдат ваксинира отдавна. Томов прогнозира, че ако не пламне ЦИК, със сигурност ще пламне някоя районна избирателна комисия.

Призива за включване на вече преболедували хора в състава на секционните избирателни комисии той определи като "отчаян вик в празно пространство". Според него решението на ЦИК за възнагражденията на членовете на СИК е сравнително разумно, но нямало само по себе си да реши проблема с намирането на подготвени хора за секционните комисии.

Томов напомни, че не ЦИК, а партиите решават кой да влиза в СИК. По тази причина според него секционните комисии ще бъдат пълни с партийни сътрудници, чиито имена ще бъдат внесени около един месец преди изборите.

Томов изрази мнение, че този път ще бъде изключително сложно попълването на състава на СИК. Според него има риск "куцо, кьораво и сакато" да влезе в съставите на секционните комисии. По негови думи обаче вината не е толкова в ЦИК, тъй като не е било приети нито едно от разумните предложения за ремонт на Изборния кодекс.

ЦИК действа в тези условия доста послушно, много послушно чака и здравния протокол за провеждането на изборите, отбеляза политологът.

Той посочи, че ако ЦИК реши да забрани видеонаблюдението по време на изборния ден, забраната ще бъде незаконна и административният съд ще я отмени, тъй като няма основание за нея.

"Хората имат право да заснемат и броенето на бюлетините, имат право да заснемат дейността на СИК и гласуването и в хода на изборния ден. Това, което не можете да снимате, са действията на избирателя в тъмната стаичка", обясни Томов.