30 политически формации стартираха надпреварата за гласовете на България.

 

Политическите анализатори прогнозират 5-6 сериозни играчи в парламента ни. Трудно ще съставят правителство, т.е. възможна е политическа криза. По-точно в условията на пандемия криза в политиката ще има. Защото е ясно, че всички искат да се харесат на избирателите, т.е. строгите мерки за социална изолация ще се сренат. Третата вълна на Ковид-19 вече набира скорост и... Болниците ще са пълни, починалите ще са много, агитацията за гласове ще е виртуална... Някой ще повтори, че през лятото ще победим вируса и т.н.

Прогнози за истина у нас има много, но истина с прогнози никъде няма. Затова е редно да видим в ЕС как гледат на пандемията и защо смятат, че битката за свободно движение по света ще продължи следващите 5-7 години.

Много фирми вече предлагат на служителите се финансова помощ за оборудване на офис в дома. Сумата е около 1000 евро и с нея може да си закупите удобни мибели, по-добро осветление и т.н. Електрониката изцяло е осигурена от работодателя. Вече има проучвания за това кои служители желаят да работят от вкъщи непрекъснато с цел да се намалят наемите за фирмени офиси. Според статистиката в Швеция моловете ще се преоборудват в жилищен фонд. Огромните лайнери за туристически пътувания на хиляди пасажери ще бъдат нарязани за скрап...

Тези и много други официални информации подсказват за сериозни промени в общуването между хората. Длъжни сме да ги приемем като задължителни, за да оживеем. Защото в момента е ясно, че за около година в света са починали около 2,7млн. души. При положение, че не овладеем ситуацията през следващите пет години може умрелите да станат 14-15 милиона. Основно жертви на вируса са възрастните хора, но вече масово се заразяват по-младите, малките деца...

Предстоят избори в условията на пореден пик на пандемията. Трябва да изберем правителство, което ще ни управлява и спасява през следващата житейска петилетка. Дано не е такова като на Жан Виденов, което фалира финансовата ни система, т.е. да не фалира сега крехката ни здравна система. Шансовете за спасение много се коментират, но е ясно, че най-ефективно ще оцелеем в прегръдките на ЕС. Приемането на еврото за наша официална валута също е плюс за бъдещето ни. Нека да добавим и другата истина, че днес здравеопазването е нашата национална сигурност, а не дрънкането на оръжия и приказките на пРезидента колко много трябва да харчим за превъоръжаване на войската, в която на този етап болните от Ковид били само 2%.