Една трета от българите живеят в условия на тежки материални лишения. Почти 2,5 милиона пък са с доходи под линията на бедност. Тази мрачна картина на родната реалност очерта редовното изследване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Лидерът на синдикалистите Пламен Димитров обяви, чеполовината граждани имат месечен доход от 295 лева, което е линията на бедността, до 560 лв. – издръжката на живот за член от домакинството.

Само 1,4 милиона от българите имат добър стандарт на живот по родни критерии, сметна Димитров.При средно ниво за ЕС от 24,4%, цели 40,1% от гражданите са застрашени от бедност и социално изключване. В сравнение с 2008 година издръжката на живот е скочила с 19%, e изчислил ИССИ – общо с 363 лева за четиричленно домакинство или с по 91 лева на човек. Все още обаче общият доход за едно лице е само 2/3 от нужните пари за издръжка.
За третото тримесечие на годината има ценови ръст, макар и лек, във всички основни хранителни групи – хляб, риба, животински продукти, плодове и яйца.КНСБ отчита положителни факти като лек ръст на заетостта и на заплатите, но те не са достатъчни за подобряване на общата картина. Синдикалистите са убедени, че само частният сектор дърпа заплатите напред – там средната работна заплата расте с 9,2% и изпреварва повече от два пъти ръста на заплащането в обществения сектор.
Намалял е броят на обезкуражените безработни, но на ниски нива остават преките чуждестранни инвестиции. Искаме осезаем ръст на доходите и то във всички сфери, отсече Пламен Димитров. Синдикалният лидер настоява за поне 10-15% скок на доходите за българите и то още от догодина.