След олелията с предизборната, изборната и балотажната кампании се пръкна за пореден път пушилка за касиране на изборите през 2015г. “Чудесна” БГ ситуация, нали! Приказките за касирането на изборите, след солидната победа на ГЕРБ, избледняха за часове от хорското съзнание. Защото униформените излязоха на улицата – няма да я пазят, ще използват уличното си недоволство в борбата с поредната реформа, която би трябвало да генерира сигурност, нали!

 

Вече четвърт век промените в полицията и армията водят до щети, които следващото правителство оценява. И стартира пак реформа, защото... Наливането от пусто в празно яко сви армията и реално на този етап тя е боеготова, но не е боеспособна. Парите от бюджета били само за заплати, т.е. живата сила я имаме и тя си изпълнява задълженията. Обаче няма с какво – липсват първо достатъчно средства за комуникация и информация, второто са бойните ни самолети, третото са корветите и фрегатите, четвъртото са транспортните машини с висока проходимост... Я да уволним още народ от щатния състав и тогава ще има пари за... пуканки. С месечни заплати от 600 евро на заслужил професионален войник /ако го съкратиш/ може да платиш само теглича на един мерцедес за пехотата.

На този етап пари за тегличи има, но не и за мерцедеси. Затова одобряваме идеята американците да ни подарят ескадрила, а ние ще си купим машини за чистене на самолетната писта. Реално е така. Изгодно ни е. Пък и друг ход нямаме.

МВР-то също няма пари за тегличи и затова на границата ползва старите съветски военни камиони, предоставени от армията. Службата върви, боеготовите полицаи действат като охранители, пожарникари, жандармеристи, граничари... Все униформени са, нали! Но се оказа около бежанската криза, че най-добре ни пази немотията, т.е. човешкият поток просто ни заобикаля като населено място. Този извод, може би е в основата, да засилим чрез немотия /премахване на обещетенията/ силата на униформените. По този начин те ще са още по-страшни в очите на бежанците, май!

Накрая стигаме до /не/сигурност, която изопачаваме словесно. Едни говорят за преференции при пенсионирането, други виждат в тези 20 заплати обещетение за труда си през отишли си 25 години стаж за пенсия... Кое е вярно – всеки сам да реши. Истината е, че след протестите, явни в МВР и официално невидяни в МО, проблема с качествените кадри за националната ни сигурност е налице. Ще се отрази дори в учебно заведение като Университета по библиотекознание и нформационни технологии в София – специалността “Национална сигурност” до момента беше от най-желаните за студентите.

Вече е “Национална несигурност”!