Доскоро не отказвах на никого приятелство във Фейсбук. В следствие на това в списъка ми с приятели има поне 100-тина, които не познавам или съм забравил кои са. Вероятно на тях се дължи зачестяването "жълтите" информационни материали, които заливат нюзфийда ми напоследък. Някои от тези "новини" обаче са откровена пропаганда на управляващите в Русия, затова се опитах да разбера каква е мотивацията на хората, които ги публикуват в информационните си сайтове. Реших да направя това проучване как се финансират подобни медии.

Не постигнах ясен резултат от разследването си, но останах с убеждението, че тези сайтове харчат чужди пари и повечето се опитват да скрият собствеността си. Освен това материалите, които публикуват доста се препокриват и има вероятност да идват от едно и също място.
Ако мога да обобщя, темите които намират място в разгледаните от мен сайтове са:

Колко лоши са американците; ЕС всеки момент ще се разпадне; Руското оръжие е най-доброто на света;Западните корпорации мислят по какъв начин да изтребят човечеството;

Тук-там влиза и по някоя жълта или фейк (невярна) новина, като тази за обръщението на Киану Рийвс към света, което най-вероятно е съчинено от рускоговорещ човек. В продължение на месец вадих от фийда си във Файсбук различни новини от подобен тип и се опитвах да установя за публикувалите ги сайтове следните факти:

1. Кой/кои лица са собствениците им;
2. Има ли фирма (търговско дружество), което стои зад сайта;
3. Какви са финансовите резултати на това дружество и как се издържа сайта;

Ето какво открих:

bultimеs.com

Този сайт е създаден на Wordpress и хостван в Netinfo. Собственик на домейна е Крум Фильов Фильовски. Въпреки, че на сайта има реклама, липсва търговско дружество, което да стои зад сайта. Единствената активна фирма на К. Фильовски в търговския регистър има загуба 48 хил. лв. за 2011, 58 хил. лв. за 2012 г., 69 хил. лв. за 2013. За 2014 г. фирмата има печалба 10 хил. лв., но тя е формирана най-вече от продажбата на ДМА. Ето профилът му в една руска мрежа: http://russiaru.net/id277021 . Не е ясно как се финансира този сайт и кой е истинският му собственик.  В момента този сайт даже има вирус, който иска да ви вкара троянски кон под формата на обновление за флаш плeър.

bradvа.bg  На този сайт макар и трудно, все пак може да се намери собственикът му. В случая това е търговското дружество Новуз Медия ООД (с предишно има Акваголд ЕООД). Това дружество има трима съдружника, като най-голям дял има управителят му - Борислав Бориславов Сретков. Възможно е да е този човек (
BorislavSretkov.png ). Това дружество отново е загуба за 2012/13 - съответно 1000 и 4000 лв. На един от съдружниците е имало запор от банка, но той е оттеглен. Фирмата има само един социално и здравно осигурен човек. За 2014 г. все още не са публични счетоводните отчети. Тук също не става ясно, как сайта финансира дейността си.
Вig5.bg  Този сайт има добре написана рекламна тарифа и отскоро има надпис, че сайта е собственост на фирма Биг 5 ООД, която има двама съдружника Милена Михайлова и молдовския гражданин Цверкович Александр. За последния намерих в мрежата, че някакви украинци го обвиняват в измама: http://babyonline.com.ua/vori Тъй, като фирмата е новосъздадена, няма публикувани отчети в счетоводния регистър.

Budnaеra.com  Този сайт ме затрудни най-много. Регистриран е през 2013 г. на Адриан Антонов, живущ в Arundel, Австралия. В австралийския търговски регистър намерих само едноличен търговец, регистриран на същото лице, а за този тип фирми там няма счетоводни данни.  Сайтът дели споделен хостинг със следните други български сайтове:

* www.epochtimes-bg.com* epochtimes-bg.com* stscript.info* www.4lifebg.info* 4lifebg.info* lafbg.net* www.stscript.info* www.lafbg.net* www.marketwd.info* buytemplates.biz* www.shabloni.org* shabloni.org* www.fdm40.org* www.fdm40.net* privateguideholland.eu* marketwd.info* www.budnaera.com  
Прави впечатление, че този сайт в допълнение на поддържането на руските интереси в България, атакува и Китайската комунистическа партия. Вероятно това е свързано с австралийската локация на собственика му.

worldtodaybg.com  Този сайт е собственост на Павел Иванов от Пловдив. Единствената му фирма е с нулеви отчети. Ето кеш от профила му в narod.ru:
Pasha850_narod ... e_Informer.htm

 Извод:  Разгледаните тук "информационни" сайтове ни облъчват с пропаганда, но реално не отчитат приходи. За своето съществуване обаче те отделят не-малки ресурси (разработка, хостинг, публикуване на съдържание, реклама социални мрежи). Почти всички сайтове показват реклама от мрежата на adnow.com. Тя е базирана в Лондон и е собственост на руски гражданин. Също така изглежда, че повечето от тях вземат специални мерки да не става ясна собствеността им. Това навежда на мисълта, че някой друг плаща за да сме "информирани".

Милен Георгиев