Рано или късно щеше да се случи. Срещу Путин и агресивната му политика се изправиха Теорията на вероятностите и въздушно-космическата мощ на НАТО. Да си спомним: 23 април 2014: "Руски самолети нарушиха във въздушното пространство на Холандия"; 1 май 2015: "Руски бомбардировачи нахлуха в зоната за ПВО на САЩ”; 16 септември 2015: "Самолет на руските ВВС навлезе във въздушното пространство на Япония"; 20 ноември 2015: " Британските ВВС съпровождаха руски бомбардировачи над Атлантика"; 5 октомври 2015: "НАТО: два руски самолета нарушиха въздушното пространство на Турция"; 27 ноември 2015: „Ресурсът на българските изтребители МиГ-29 бе изразходван, за да излитат при провокационни полети на руските ВВС над българска акватория”, заяви от трибуната на парламента народният представител Валери Симеонов.

 

На 6 октомври т. г. президентът на Турция Ердоган предупреди Русия, че може доста да загуби, ако влоши отношенията си с неговата страна. На 8 октомври Ердоган заяви, че нахлуването на руски военни самолети във въздушното пространство на Турция може да доведе до скъсване на икономическите отношения между двете държави. Турското правителство отправи предупреждение към Русия да прекрати бомбардировките в района на Туркменската планина в Северна Сирия, от които страда местното население от етнически туркмени и където няма ислямисти.

Една от причините руският бомбардировач да бъде свален е, че руските пилоти „не понимают” английски език. Такава е руската политика открай време, за да не избягат и последните им конвертируеми кадри. Преди време над Делхи стана тежка катастрофа, след като самолет на Казахските авиолинии с руски екипаж се вряза в саудитски лайнер. Поради слаба езикова подготовка руснаците не разбрали указанията от кулата как да се разминат със засичащ ги самолет. Не само турските ВВС разполагат със записа на комуникацията с руския Су-24. На международната честота UHF Emergency frequency 243.000 MHz десетки военни и граждански авиационни специалисти са записали разговора, в който ясно се чува: „Уou are approaching Turkish airspace” и предупреждение да коригират курса.

Месеци наред европейските медии редовно и безпомощно водеха статистика на руското нахалство: „нахлуха”, „навлязоха”, „отказаха да се обозначат”, „създадоха опасност за авиационна катастрофа”. Колкото и да е страшен кварталният побойник, рано или късно се намира някой по-силен и по-смел, който да му смачка фасона. Турция има още един силен ход: да затвори проливите за руски бойни кораби и да постави пред крах сирийската авантюра на В. Путин.

И преди, и след инцидента тежката пропагандна артилерия на Кремъл денонощно бълваше измислени и нагласени съобщения за невижданите победи на „несъкрушимата и легендарна” съветска/руска армия. „Победоносните вести на Генералния щаб за успехите на руската авиация в Сирия силно наподобяват сводките на Совинформбюро от първите дни на Великата отечествена война”, писаха необвързани с Кремъл руски военни анализатори. Както са лъгали преди 75 години, така лъжат и сега. Има такова заболяване. Психическо и политическо. Още генералисимус Суворов е обичал да послъгва. В доклад до Екатерина II за победите в поредната война срещу Османската империя Суворов разпалено диктувал на адютанта си: „Бяха унищожени над 10 000 войници и офицери на противника...” „Ваше сиятелство, бяха не повече от 5 000”, плахо се опитал да възрази адютантът. „Какво?! Ти да не би да жалиш тези неверници?! Пиши: „Бяха убити и пленени 15 000...”.

Путин обедини необединимото: 41 бунтовнически групировки в Сирия се съюзиха срещу Москва, а на 26 ноември са нанесли удар по базата „Хмеймим”, от която излетя злощастният Су-24. Духовният водач на “Джебхат ан-Нусра”, сирийският клон на “Ал Кайда”, обяви награда от близо 16 хиляди долара за главата на всеки руски войник, убит в Сирия. Далеч от страната си руските военноморски и военновъздушни „миротворци” са твърде уязвими. Представители на сирийските антиправителствени сили поискаха от САЩ да им доставят ракети „Стингър“, за да се защитават от руските изтребители и бомбарзировачи. Вашингтон едва ли ще им даде противосамолетни средства, но не е изключено Саудитска Арабия да им ги достави.

Руската армия няма шансове и за военна победа срещу Турция: турските въоръжени сили са в добра кондиция, отлично въоръжени и обучени. Срещу руските около 800 000 военнослужещи Турция може да противопостави 650 000 души. Като прибавим остарелите руски оръжия и ракети, нодообучените и немотивирани войски (видя се в Украйна), даже без помощта на НАТО Турция би могла да устои в конвенционален сблъсък. Днес Русия се нарежда редом с Нигерия и Киргизстан на 136-о място от 174 страни в класацията на Transparency International за равнище на корупция. При идването на Путин на власт заемаше 82-а позиция.

По отношение на сигурността на частната собственост и независимостта на съдебната система Русия е съответно 109-а и 120-а от 144 държави в последния Доклад за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум. Прогнозите на руската централна банка са, че икономиката няма да се върне към растеж до 2017 г. Ако те се сбъднат, това би била най-дългата рецесия в Русия за последните две десетилетия.

На 21 май чеченският сатрап Рамзан Кадиров изпраща пищно поздравление до министъра на отбраната Сергей Шойгу: „Желая Ви здраве, щастие и благоденствие! Желая на нашия флот да бразди просторите на океаните и Средиземно море, нашите самолети от стратегическата авиация все по-често да вдигат в небето авиацията на НАТО, нашите военно-космически сили да контролират всяка точка от земното кълбо, а нашите атомни подводници да курсират в океанските дълбини далеч от родните брегове!” Както се казва, внимавай какво си пожелаваш.

Западът можеше да смаже Русия след краха на СССР през 1991 г., но даде шанс на народа й да извърви пропуснатия етап от цивилизационното си развитие. Помогна му с тонове хуманитарни помощи. Инвестира милиарди долари в модернизацията на руската индустрия. Помагаше на Русия, както през Втората световна война я спаси от гибел в сблъсъка с хитлеристкия райх.

Неблагодарната КГБ-истка усойница се поохрани от високите цени на енергийните ресурси, вдигна оръжие срещу благодетеля си, планира и осъществява политически и военни провокации, плаши Запада с ядрения си арсенал, върши подлости срещу бившите страни от социалистическия (конц)лагер, подпомага и насъсква най-върлите врагове на цивилизацията – Северна Корея, Иран, режима на Асад и разни терористични шайки.

Днес Путинова РоSSия е феодална плутокрация, прикриваща се зад паравана на авторитарна империя. Кратката рекапитулация показва, че стъпките на Путин от последните две години, извадени от пропагандния контекст, са пагубни за РФ. Тя бързо се лиши от възможността да стане пълноправен член на групата от водещи нации. Вместо алтернатива на Обама Путин се превърна в нещо средно между Никита Хрушчов и Махмуд Ахмадинежад.

 Капитан I ранг о. з. Васил Данов