Голямото събитие на годината, посветено на климатичните промени, приключва на 11 декември 2015г. Две седмици международната общонст прави изводи, които са гениални и необходими за бъдещето на човечеството. Защото в Париж стана ясно, че глобалното затопляне е в основата на природните бедствия. Стигна се и до изводи, че след 5 години в центровете на големите градове не трябва да се движат автомобили с дизелови двигатели. Ясно е, че в БГ това няма как да се случи, защото точно “вредните” коли пристигат у нас и ние ги лъскаме на макс, за да приличат на нови, но реално те са над 10 годишни и...

 

Бедствията са едната страна на медала. Въпросът е дали можем да ги посрещнем. Затова проверих в интернет какво пише за единния европейски телефон 112, който вече 6 години се ползва от населението. Оказва се, че разяснителните статии са приключили преди две години. Липсват информации за това какво се случва с това особена важно комуникационно средство за връзка на населението с институцийте при бедствия и аварии.

Страхът от терора вдигна бързо военните бюджети на държавите от ЕС. Руснаците се включиха активно в битката с “Ислямска държава”, а американците признаха, че сами няма как да се справят със световния ред. Трудно е да се каже какви милиарди струват бомбардировките, но е ясно, че пари няма да се пестят и терористите ще бъдат буквално изтрити от земята, ако се имат предвид техни райони за управление, обучение, финансиране...

Във Франция почти две седмици се анализира глобалното затопляне. Пак във Франция стана сериозната организация срещу основните гнезда, генериращи убийствени атентати, самоубийствени атаки... Оказа се, че там проблеми със 112 няма, т.е. всички знаят и ползват този телефон за екстрени ситуации. Който у нас от две години е потънал в медийна забрава.

В МВР говорят за реформи и излизат на предна позиция в битката с терора. Пак те са отговорни за изправността, функционалността, популярността на тел.112, но... Явно нещо нашенско пак е пресякло добрата европейска практика за единния номер 112. Какво ли е то? И кой в органите за сигурност трябва да провери спадналия интерес към техническото средство, което при евентуално бедствие ще е необходимо на милиони българи.

Впрочем в интернет никъде не пише какъв е капацитета на този телефон, колко потребители могат да го ползват в екстремна ситуация, която може да 5, 10, 50, 100 минути и т.н.