Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп номинира официално главния изпълнителен директор на петролния гигант "Ексън Мобил" Рекс Тилърсън за държавен секретар. Неговата упоритост, богат опит и много добро разбиране на геополитиката го правят отличен избор за държавен секретар. Той ще работи за регионална стабилност и ще се концентрира върху основните интереси на националната сигурност на Съединените щати, каза Тръмп в комюнике.

 

Тилърсън знае как се управлява организация от световен мащаб, как да се ориентира в сложната конструкция на световните дела и сред различните чуждестранни ръководители. Президент и главен изпълнителен директор на "Ексън Мобил", 64-годишният Тилърсън се обяви против санкциите, които САЩ и ЕС наложиха на Русия след анексирането на Кримския полуостров през 2014 г. Потвърждаването на номинацията от Конгреса се очертава да бъде сложен казус заради връзките на Тилърсън с Русия, обвинявана от ЦРУ, че се е намесила в президентските избори в САЩ в подкрепа на Тръмп. Бизнесменът е близък с руския президент Владимир Путин и през 2013 г. бе награден от руското правителство с Орден на приятелството.

През 2011 г. "Ексън Мобил" подписа споразумение с Роснефт, най-голямата руска държавна компания, за съвместни сондажи и добив на петрол. Оттогава те създадоха 10 смесени дружества за разработване на проекти в Русия. "Ексън Мобил" е деветата най-голяма държавна компания в света според списание "Форбс" и през 2015 г. отчете приходи в размер на 270 милиарда долара. Под ръководството на Тилърсън компанията изрази подкрепа за данъка върху емисиите на въглероден диоксид и за Парижкото споразумение за климата.

Тръмп, който нарече климатичните промени "измислица", каза през ноември, че обмисля дали да не изтегли САЩ от споразумението за климата. Тилърсън се е изказвал в подкрепа на свободната търговия и за по-голямо американско присъствие в Близкия изток - още две позиции, които са в разрез с по-изолационисткия подход на Тръмп.