Посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Афганистан публично демонстрира, че Вашингтон подкрепя сегашната политика на Кабул, заявява руският политолог Андрей Серенко, говорил пред онлайн изданието "Икономиката днес".

 

Експертът сравнява днешното най-силно от близо пет години разбирателство между Кабул и Вашингтон с винаги досега слабите позиции на Русия в Афганистан. След разпадането на Съветския съюз Москва нямаше сериозен интерес към тази страна, казва той. Русия разглежда афганистанския проблем единствено с оглед разпространението на наркотици, екстремизъм и заплахата по южните си граници. А натовският контингент в Афганистан играе ролята на щит, включително за страните от ОНД - тъкмо тези войски се борят там и с талибаните, и с други, казва Серенко. Той настоява Москва да гради собствени отношения с афганистанското правителство и заради "спецификата на страната" да работи не с една, а с много групи, включително залагайки на определени сили в правителството. Не бива да допуснем само САЩ и Европа да имат приятели в Афганистан", изтъква московският аналитик.

"Руски миротворец" цитира Тилърсън, заявил тези дни, че САЩ няма да си тръгнат от Афганистан, докато там не бъдат възстановени мирът и стабилността. Кабул все още представлява стратегически интерес за Вашингтон, прави извод електронният вестник.

Според експерти Белият дом смята да превърне Афганистан в свой плацдарм, който да използва срещу   Китай, Русия, Иран и страните от Южна Азия, а също така за укрепване на позициите и защита на своите интереси в Централна Азия. Важна роля в тези планове се отрежда на Туркменистан. Вашингтон активизира усилията за увеличаване на контингента си в Туркменистан по-специално защото има интерес да бъде пуснат тръбопроводът ТАПИ, който ще свърже Туркменистан, Афганистан, Пакистан и Индия. Предвижда се той да заобиколи Русия и да конкурира газопровода от Иран за Пакистан.

Освен това медиите писаха неведнъж, че представители на туркменистанския елит, свързани с талибаните, им предоставят медицински услуги, снабдяват ги с горива и дори с оръжия. Затова САЩ навярно разчитат Туркменистан да използва влиянието си върху талибаните и да постигне изгодна за САЩ договорка за Афганистан, предполага изданието.

Междувременно Туркменистан продължава да заема позиция на неутрална държава, не се обвързва с някакви организации чрез официални документи. Ашхабад едва ли ще подкрепя открито НАТО в Афганистан, но безспорно има интерес да подпомага САЩ, които са флагман на алианса. И взаимноизгодното сътрудничество между Вашингтон и Ашхабад може да се отрази върху разположението на силите в региона, прогнозира "Руски миротворец".