Турско-американските отношения преминават през сериозни изпитания. Проблемите между двете държави струват все по-скъпо на двата народа.

Администрацията на САЩ настойчиво игнорира разочарованието, което бе предизвикано у турското общество от много критично важни въпроси - от въоръжаването на терористичната организация Сили за защита на народа (СЗН, сирийски кюрдски сили) до защитаването на терористичната организация ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, главното действащо лице при опита за държавен преврат на 15 юли 2016 г. САЩ не признават, че тази ситуация прави съюзническите отношения безсмислени и им нанася неизцелими рани. Обвързвайки тези въпроси с политическата позиция и предпочитанията на президента Тайип Ердоган, трябва да се има предвид, че САЩ водят опасна игра. Поставяйки под въпрос решенията на ръководството на Турция, което означава - на значително мнозинство от турския народ, те смятат, че така ситуацията ще се промени. И  се заблуждават.

Тази позиция се обяснява с това, че наред с явните ограничения от страна на САЩ, сред които са визовите, се наблюдава увеличаване на "тайните" санкции. Даже ако не се говори за противоречието, свързано с това, че те предоставят на терористичната организация СЗН оръжие, каквото отказаха да предоставят на Турция, всяка стъпка на Анкара, свързана с купуването на отбранителни технологии от алтернативни източници, по странен начин предизвиква безпокойство у САЩ. Особено що се отнася до доставката на ракетни системи С-400 от Русия. Трудно бе да си представим, че това така ще заинтересува САЩ и НАТО! Всъщност различни опасения се наблюдават и у руската страна, която цели да изработи нов формат на отношения с Турция. Руснаците, разбира се, анализират влиянието на САЩ в Турция задълбочено, както и възможните негативни последици на това влияние за Турция.

Международната общност е съвсем наясно с редицата финансови мерки, предприети от САЩ спрямо Русия. Но последните действия на американците пряко засягат Турция. Анкара, която сключи с Москва сделката за системите С-400, се сблъсква с проблема - блокиране на платежните системи. Включването на някои руски системи в списъка със санкции на САЩ не само възпрепятства използването на американските платежни системи, но и ограничава възможността за действия чрез други финансови институции. На Турция в известен смисъл се изпраща сигналът: "Откажи се от купуването на това въоръжение". А на практика казват: Ако опиташ да купиш С-400, няма да можеш да използваш долара, няма да можеш да влезеш в американската банкова система или в системата за парични преводи, даже няма да можеш да задействаш посредниците, работещи със САЩ.

Несъмнено двете страни могат да изработят съгласувано решение по отношение на сделката, за която се договориха. За това има десетки технически приложими формули в цял свят. Проблемът се състои в удара, който САЩ искат да нанесат по активно развиващото се отбранително сътрудничество с Русия! Постоянно говорим, че турско-американските отношения не може да продължават да се развиват в досегашния формат. Периодът на "задействане на тайни инструменти и елементи" трябва да приключи. Време е Анкара и Вашингтон да създадат нов модел за сътрудничество, в който трябва да намерят отражение такива въпроси като Инджирлик и солидарността в НАТО, борбата срещу тероризма, икономическото партньорство.