След 16 години присъствие в Афганистан, НАТО изрази готовност да остане в азиатската държава, докогато е необходимо.

 

Мисията ни ще продължи, докато е необходимо, целта е местните сили да поемат отговорност за сигурността, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Има очевидна нужда от присъствие на НАТО, както и то да се разшири. Там сме вече 16 години и допринасяме, защото приносът е важен и за нашата сигурност. Столтенберг съобщи, че властите в Обединените арабски емирства и Катар са изразили готовност да се включат в действията на алианса за стабилизиране на Афганистан. До 2015 г. НАТО водеше в Афганистан бойни действия, вече това е задача на местните сили за сигурност. Имаме поводи и за загриженост, и за оптимизъм по повод обстановката в страната, обобщи Столтенберг. Той добави, че министрите на отбраната от алианса, които заседават вчера и днес в Брюксел, са утвърдили решението за увеличаване с още 3000 на военните от НАТО в Афганистан. Запазва се също ангажиментът страните от НАТО и техните партньори да осигуряват годишно по един милиард долара за издръжка на афганистанските сили за сигурност. Столтенберг отбеляза, че крайната цел е постигането на трайно политическо решение в Афганистан. Той добави, че Пакистан трябва да престане да осигурява убежище за талибаните.

По неговите думи много държави от пакта настояват за разширяване на присъствието на НАТО в Ирак и правителството в Багдад силно приветства този подход. Участваме в стабилизирането на Ирак чрез коалицията срещу "Ислямска държава" (ИД). Разширяването на обучителната мисия на пакта в Ирак е път към установяването на трайна победа над ИД.

Русия и Китай имат особена отговорност по въпроса със Северна Корея и за прилагането на санкциите, които подкрепиха в Съвета за сигурност на ООН. Дълбоко сме загрижени и остро осъждаме ракетните и ядрените програми на Пхенян с обсег до Европа и Северна Америка. Европейските столици са по-близо от Вашингтон за обхвата на севернокорейските ракети, заплахата е за целия свят=