Хората с деца са по-щастливи от бездетните, но чак на зряла възраст, когато наследниците вече са напуснали дома.

 

Учени от университета в Хайделберг изследваха как децата се отразяват на психичното здраве на хората над 50 години в 16 европейски държави. Те установиха, че родителите са по-щастливи, стига децата им да са се изнесли от дома. Изследването е обхванало 55 000 души. Големите деца допринасят за щастието на родителите си главно с подкрепата, която им оказват. Те са също като буфер срещу стресиращи събития. Родителите не са и толкова самотни.

С намаляването на стреса от балансирането на грижите за децата, работата и личния живот, когато хората остаряват и техните деца си тръгнат от дома, важността на децата като осигуряващи грижи и социални контакти започва да доминира - каза ръководителят на екипа Кристоф Бекер. Децата, които остават да живеят с родителите си, обаче могат да се отразят зле на щастието им.

Резултатите от предишните изследвания по този въпрос обаче не са категорични. Според учени от Принстън и Стоуни Брук има "малка разлика" в задоволството от живота на родителите и на хората без деца. Екип на Отворения университет в Англия обаче установи, че връзката на двойките без деца е по-щастлива , отколкото на родителите, и те се стараят повече.