Приложението Instagram, собственост на Facebook, планира да премахне броя на харесванията, които се виждат под публикациите, за част от потребителите в Съединените щати.

Целта на този ход е да намали конкуренцията между хората в услугата за споделяне на снимки и видео. Още през април Instagram предприе такива стъпки на част от пазарите, на които оперира, започвайки от Канада, а след това в Япония и Бразилия. Съединените щати са един от най-големите пазари на Instagram с над 106 млн. потребители.

Това, което се надяваме да направим, е поне малко да намалим напрежението в Instagram и там да има по-малко конкуренция, коментира лидерът на услугата Адам Мосери. Идеята е да опитаме и да намалим тревожността и социалното сравняване, особено сред младите хора.

Потребителите ще могат да получават информация за броя харесвания на публикациите им, стига да желаят, но тези метрики няма да се виждат от другите в Instagram, твърди компанията. Мосери разкри, че тестът ще започне следващата седмица и ще обхване само част от потребителската база в САЩ. Броят последователи и харесвания в Instagram превърнаха приложението в едно от основните места онлайн, в които хората измерват популярността си, особено тинейджърите и младите хора. От години компанията се опитва да се бори с тази конкуренция вътре в платформата и да промотира ролеви модели чрез публикации в собствения си профил. По този начин тя се надява да помогне приложението да се превърне по-скоро в място за творчество и изкуство, вместо за самореклама.