02
Ное '16

Учени от Масачузетския технологичен институт са успели да селектират спанак, способен да "надуши" присъствието на експлозиви в почвата и да съобщи за това чрез есемес. Разработката на екипа на Майкъл Страно е публикувана в научното списание "Нейчър".

01
Ное '16

Проучване, направено във Великобритания по случай текущата Седмица на наденичката, разкрива какви количества месо и месни продукти поглъщат любителите им през живота си.  Допитването сред 2000 души показва, че средностатистическият почитател на месото изяжда 2771 наденички, 1491 пържоли, 1469 бургера, 1592 пилешки бутчета, 1006 кюфтета и 789 агнешки котлета.

01
Ное '16

Сексът е по-полезен за паметта дори от решаването на судоку, твърди в доклад  здравния експерт Делия Маккейб. Според скорошно проучване, ползите от секса се увеличават с още една - освен, че половият акт е ефективна "тренировка" за дробовете и сърцето, която освобождава хормони на щастието, намаляващи стреса, той увеличава и производството на нови мозъчни клетки.

Судокуто тренира паметта, логиката, способността за засичане на схеми, планиране и последователно мислене, като всичко това се случва в префронталния кортекс. Ефектът от него обаче е ограничен в тази област, твърди Маккейб. Оргазмът от друга страна стимулира множество центрове на мозъка, увеличава притока на кръв, следователно и хранителните вещества.

Това са областите на мозъка, които управляват емоциите и контролират освобождаването на хормони на щастието, увеличаващи чувството на доверие, любов и обвързаност, пише Маккейб. Освен това хормонът окситоцин, който се освобождава по време на секс, подсилва чувството за сигурност, стабилност, емпатия, психологическа топлота, алтруизъм, доверие и има функцията да релаксира.     Всичко това се съчетава с освобождаването на допамин, който доставя наситено удоволствие, и серотонин, който кара човек да се чувства сигурен и спокоен.

Щастливата и задоволителна връзка между двама души е много полезна за мозъка, защото удоволствието и партньорството освобождават хормони и химикали, поддържащи мозъка млад.

 

31
Окт '16

Летателен апарат - тип "дрон",- който ще обследва чистотата на Черно море бе показан в Бургас на международна среща по повод на Деня на Черно море. Инвестицията е в размер на 170 000 лева, а дронът ще се използва и за разрешаване на проблеми, свързани с бедствия и аварии както в морската акватория, така и на сушата. Новата техника ще бъде в услуга както на Община Бургас, така и на "Пожарна безопасност" и на "Морска администрация".

26
Окт '16

Иран е разработил "дрон самоубиец" с обсег 1000 км, който може да бъде използван  за наблюдение и атаки срещу сухопътни и морски цели, съобщи  агенция Тасним, близка до елитния Корпус на гвардейците на ислямската революция.  Дронът, който може да носи експлозивни заряди, но не е въоръжен с ракети, разполага с модерни камери и способността да лети нощем, за да порази целта си на сушата или в морето.

26
Окт '16

Собствениците на кучета са по-здрави и се радват на по-добра форма от хората без питомци сочи проучване, направено във Великобритания.  Анкетата по поръчка на "Бъчърс пет кеър" е обхванала 2000 стопани на кучета. Допитването показва, че хората, които притежават куче, се разхождат или тичат заедно с него в градината или парка средно 74 минути дневно. За сравнение - индивидите без питомци се движат активно едва 18 минути на ден.