Здравето на хората по света се подобрява и очакваната продължителност на живота се увеличава, но прогресът в глобален мащаб е неравномерен. Докладът "Глобална тежест на заболяванията", публикуван в сп. "Лансет", отчита десетки ключови фактори за влошено здраве, инвалидност и смъртност в 195 страни и територии в периода между 1990 и 2015 г.

 

Авторите му от Института за здравна метрика и оценка към Вашингтонския университет са установили, че до 2015 г. населението на света е прибавило над десетилетие към очакваната продължителност на живота и тя вече е 69 години за мъжете и 74,8 години за жените. Анализът показва, че глобално човешкото здраве се е подобрило и процентът на смъртност е намалял благодарение на значителния прогрес в борбата срещу инфекциозни заболявания като ХИВ/СПИН, малария, диария. Макар и с по-бавни темпове процентите на смъртните случаи от сърдечносъдови болести и рак също спадат.

Докладът обрисува картина на неравномерно спечелени здравни битки по света, което отчасти е свързано с  икономическото развитие. "Развитието подхранва здравето, но не го определя. Виждаме страни, които са постигнали много по-бърз напредък, обусловен от приходи, образование, плодовитост. Същевременно продължаваме да виждаме страни, в това число и САЩ, чиито жители не се радват на толкова добро здраве, колкото позволяват техните ресурси", казва Кристофър Мъри, директор на Института за здравна метрика и оценка и ръководител на изследването. Освен очакваната продължителност на живота, докладът отчита и очакваната продължителност на живота в добро здраве - броят на годините, които хората се очаква да живеят в добро здравословно състояние.

Изследователите са установили, че в периода между 1990 и 2015 г. очакваната продължителност на живота в добро здраве се е увеличила средно с 6,1 години в 191 от 195 страни, но не толкова, колкото очакваната продължителност на живота. Това означава, че хората живеят по-дълго, но с влошено здраве и недъзи. Сред най-състоятелните региони в света Северна Америка е с най-лоши показатели по отношение на очакваната продължителност на живота в добро здраве за представителите и на двата пола.

Сред ключовите изводи от доклада за глобалното здраве са:

- Седем от десет смъртни случая в света се дължат на незаразни болести като рак, сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет.

- Главоболие, кариеси, загуба на слух или зрение - всеки един от тези проблеми засяга над един от десет души в света.

- Отбелязан е напредък по отношение на чиста вода и хигиена, но нездравословното хранене, затлъстяването и употребата на наркотици са нарастваща заплаха.

- Над 275 000 жени са починали през 2015 г. по време на бременност или раждане, повечето от които от причини, които са могли да бъдат избегнати.