Роботизирани коли вече се тестват по широките американски улици и германските магистрали, а сега се подготвят и за по-натоварените централни улици на европейските градове. Бе Ем Ве (BMW) планира да изпробва първите си 40 безпилотни автомобила в "родния" си град Мюнхен, посочи Клаус Бютнер, който оглавява отдела на компанията за проучвания в областта на колите роботи.

 

Безпилотните коли на Бе Ем Ве ще се движат със скорост до 70 км в час, което ги различава от яйцеподобните роботизирани коли, тествани от Гугъл (Google). От съображения за сигурност колите на Гугъл се движат доста по-бавно по широките градски улици в Калифорния. Хората в Мюнхен, които се окажат до роботизиран автомобил, докато чакат на светофара, може и да не забележат, че той не е управляван от човек. В колите ще има шофьор, който да се намеси в случай на нужда.   

Обучен за тестовете шофьор ще бъде зад волана на всяка кола, посочи Бютнер. Тестовите автомобили ще включват модели като Бе Ем Ве Серия 3 и 5, наред с лимузини от Серия 7. Единственият намек, че това не са стандартни автомобили е дискретен стикер с надпис "свързано управление", обозначаващо роботизирана версия. В зависимост от резултатите в Мюнхен Бе Ем Ве се надява да обхване и други градове с тази схема както в Германия, така и в чужбина. Няколко роботизирани БМВ-та обикалят тази година в мюнхенския квартал Гархинг.

Присъствието им предимно по кратки магистрални отсечки или пътища с две платна както изглежда не притеснява местните, така че автомобилостроителят е решил, че е дошло време да пусне автономните коли и по по-натоварени градски улици. Да бъдат обучени роботизираните коли да маневрират в градските задръствания наред с шофьори, пешеходци, мотористи е едно от най-големите предизвикателства за автомобилостроителите.

Тестовете в Мюнхен трябва да помогнат на специалистите от Бе Ем Ве да съберат нужните им данни за това как роботизираните автомобили взаимодействат с другите участници в трафика, посочва Бютнер. Типичните ситуации включват срещи с пешеходци, които се оглеждат преди да стъпят на пешеходната пътека и често се поглеждат с шофьорите, за да са сигурни, че са били видени.

Провеждащият теста ще седи на мястото на шофьора и ще бъде обграден от сензори, които ще улавят движенията на другите участници в движението. В бъдеще компютър ще регистрира движението на главата на пешеходеца и ще преценява дали е вероятно човекът да пресече или ще продължи по тротоара.

Ауди (Audi) планира да изпробва безпилотните си коли в "родния" си град Инголщат. Мерцедес-Бенц (Mercedes-Benz) посочи, че успешно тества  автономните си автомобили в няколко германски града още от 2013 година, а говорител уточни, че тестовете продължават.