Вселената ще просъществува още около 140 милиарда години, т.е. ще достигне възраст, която е 10 пъти по-голяма от тази на наблюдаемия свят - 13,8 милиарда години, сочат резултатите от изследване на международен екип.

 

Специалистите стигнали до тези заключения, след като наблюдавали около 10 милиона галактики с помощта на камерата HSC (Hyper Suprime-Cam) на телескопа "Субару" на японската космическа агенция ДЖАКСА, който се намира на Хавайските острови. Като проследили разпределението на тъмната материя и тъмната енергия, на които се приписват над 95 на сто от масата и енергията на наблюдаемия свят, учените преценили темповете, с които се разширява Вселената. Оказало се, че те са малко по-бавни, отколкото се смяташе досега.

Вселената продължава да се разширява, но след 140 милиарда години е възможно да настъпят непрогнозируеми промени. Тя може да стигне до "състояние на резонанс", а след това разширяването да спре и някои галактики да изчезнат. Наблюденията позволили на учените да създадат подробна триизмерна карта на разпределението на материята във Вселената. През юли учени създадоха модел на гибелта на Вселената. Три години по-рано техни колеги представиха нови доводи, че наблюдаемият свят ще преустанови съществуването си след 22 милиарда години в резултат на Голям разрив.