Към 2030 г. климатът на Земята ще е като този преди 3 милиона години, сочат резултатите от изследване.  

 

Става въпрос за плиоцена, когато климатът бил сух, Северна и Южна Америка били отделени една от друга, Гренландия не била заледена, океанското ниво било с 18 метра по-високо, отколкото е днес, и температурите били по-високи с 1,8-3,6 градуса Целзий в сравнение с днешните им стойности.

Насочили сме се към впечатляващи промени за съвсем кратък срок, заяви Джак Уилямс, експерт по науки на Земята, палеоекология и климатология от университета на Уисконсин в Мадисън. Учените освен това смятат, че ако емисиите въглероден диоксид продължат със същите темпове, към 2150 г. Земята ще се върне 50 милиона години назад във времето, в началото на еволюцията на първите бозайници, след като е известно, че динозаврите са изчезнали преди около 65 милиона години.

На ледената покривка е нужно много време, за да се стопи - поясни Уилямс. - Следователно Гренландия няма отново да се превърне в зелено парче суша в началото на следващия век и океанското ниво няма да се повиши с 18 метра." 

Затоплянето обаче ще изненада редица видове, които са еволюирали милиони години. Много видове ще изчезнат - отбеляза екпертът. - Изследването показва, че можем да се осланяме на историята на Земята, за да опознаем по-добре сегашните промени и да се приспособим към тях.