Британска диетоложка сравни коледните менюта на различни народи и установи, че най-здравословна е празничната трапеза на поляците. На второ място са  австралийците и новозеландците, на трето - французите, а на четвърто - испанците и германците. Петото място е на британците,  а последното шесто - американците.

 

На Коледа поляците слагат на масата борш, шаран и компот от сушени плодове. Тези храни са леки и не натоварват стомаха. В Австралия и Нова Зеландия храната на Коледа също е лека, защото има много салати и морска храна. Десертът обикновено е торта Павлова и пресни  плодове. Месо също се сервира, но  студено, с боровинков сос. Това са единствените традиционни коледни трапези, които диетоложката Кристина Мерифийлд определя като  здравословни.

Френското коледно меню е по средата на класацията. То е с гъши дроб, петел, сирене, коледен сладкиш - все тежки храни, макар да има и салата. Трапезите в Испания и Германия са по-скоро нездравословни, с тежки меса, колбаси, картофи, сладкиши. Британците и американците ядат пуйка с картофи и сос. Поднасят и зеленчуци, но  това е единствената полезна храна на трапезата. Британците понякога предпочитат печено прасенце, а американците печено телешко или свинско. Британците задължително поднасят и коледен пудинг, който е много калоричен. Американците предпочитат пай с тиква, но може да сервират и  пудинг със сливи или класическия коледен пудинг.

За да не прекалим много на празниците, Кристина Мерифийлд препоръчва първо да си сипваме салати и зеленчуци, а  след това  месо и пържени храни. Добре е преди да седнем на масата, да не похапваме мазни и сладки неща. Алкохолът трябва да е по-малко. Освен че е калоричен, той увеличава апетита. Десертът е по-добре да е съвсем малко като количество. Ако има плодове, те са за предпочитане.