Общо 30 продукта от определен географски регион у нас ще кандидатстват за защита по европейските схеми за качество в рамките на кампанията "Да защитим българския вкус". Това обяви евродепутатът Момчил Неков, инициатор на кампанията. Идеята идва от все по-голямото свиване на производството на автентични български продукти.

 

Неков обясни, че схемата ще защити тези селскостопански продукти от конкуренция и чрез логото ЗНП/ЗГУ/защитено наименование за произход/ защитено географско указание/ ще гарантира тяхното добро име и реноме. Освен това продуктите ще намерят своя пазар в рамките на Европейския съюз и извън него. Това ще стане благодарение на промоционална програма на ЕС, за която са заделени 10 млн. евро, информира Неков. Той каза, че тази помощ ще расте прогресивно, като през 2017 г. пакетът ще бъде 133 млн. евро, а специално за ЗНП /ЗГУ продукти - 12 млн. евро. Целта е до 2020 г. пакетът да достигне 200 млн. евро. Сред кандидатстващите за европейската защита български продукти са куртовският розов домат и капия, прясното месо от източнобалканската свиня, еленският бут, смилянският боб, зеленото сирене и други уникални за страната ни продукти. 

"Слоу фуд България", партньор на кампанията, е създала база данни от около 50 продукта, включени в съкровищницата на вкусове. Находките от последната година са финиширали с около 30 продукта, от които избрани са онези в най-напреднала фаза за разработване на заявленията, с които се кандидатства за процедурата, обясни Десислава Димитрова, национален координатор на "Слоу Фуд България". Организацията работи в страната ни от 2004 г. и основна нейна цел е проучването на продукти, които са свързани тясно с поминъка на местните общности, отразяват спецификите на климатичните и географските условия, при които са възникнали и са съхранени. По думите на Димитрова чрез кампанията се постига нещо много важно, а именно - укрепване на предприемаческия дух на българския производител и фермер, което би било и най-важният етап от кампанията. 

За съжаление у нас малките производители и производства не  са във фокуса на политиците, а в селските ни райони липсва  предприемачество или едва се заражда такова. Липсва и  системна държавна политика за съхраняване на местните  кулинарни традиции, смята Десислава Димитрова. Все пак  страната ни е свързана с процеса на глобализация - влизане на  все повече чужди семена и породи, без българските да бъдат  подкрепяни. Партньор на кампанията е "Метро България", който на практика ще свърже малките производители на уникални български продукти с професионалните си клиенти - ресторантьори, хотелиери, търговци и други, каза Людмил Каравасилев, ръководител на отдела за корпоративни комуникации. Общо 11 от магазините на Метро в 9 града ще се превърнат в база, в която местните производители ще могат да предоставят директно продуктите си. Това означава, че един магазин в определен район на страната ще може да работи с 10-20 местни производители и доставчици, което е сериозен стимул, от една страна, и от друга - гарантиран достъп на ресторантьорите до свежи и оригинални български продукти.

Веригата ще започне по-голяма кампания от май 2017 г. със 130 автентични български продукта - плодове и зеленчуци, сред които куртовският домат ще има основно място.