Апокалиптична прогноза ни очаква за настъпващата 2017 година ,след като ритуалното втечняване на кръвта на Свети Дженаро в италианския град Неапол не се осъществи миналия петък. На 16 декември, стъкленицата, в която се съхранява кръвта на покровителя на Неапол, беше извадена от реликвария на градската катедрала, но при разклащане си остана съсирена, което е лоша прокоба.

 

Кръвта на светеца се съхранява в малки стъкленици и се втечнява три пъти годишно, когато кардиналът на Неапол ги разклаща:  на 19 септември, когато е патронният празник на светеца, в първата събота на май и на 16 декември - годишнината от изригването на вулкана Везувий през 1631 г., когато Неапол е пощаден. Ритуалът с кръвта на Свети Дженаро се изпълнява от XVII в. 

В годините, в които  кръвта не се е втечнявала, са ставали големи трагедии. Така се получи през септември 1939 и 1940, когато започна Втората световна война и ангажирането на Италия в нея. През септември 1943 стъкленицата остава съсирена и Италия е окупирана от нацистите. През 1973 година отново не става чудото и Неапол е ударен от ужасна вълна от холера. През септември 1980 несъстоялото се втечняване води след себе си до земетресение от магнитуд 7.9 в Ирпиния, довело до смъртта на 2483 души и 250 хиляди, останали без покрив.

Според легендата, кръвта на Свети Дженаро била събрана от жена, на име Еузебия след неговата кончина. Едно от чудесата на светеца е спирането на лавата на Везувий на 16 декември точно пред подстъпите на Неапол.