Световната здравна организация обяви, че има нови доказателства, че коронавирусът може да се разпространява чрез миниатюрните капчици, които изпълват въздуха при издишване.

Ето защо предаването на вируса чрез въздуха е възможно в затворени помещения при лоша вентилация. Досега СЗО смяташе, че основният начин за разпространение на вируса са капките, отделяни при кихане и кашлица. Те не се задържат във въздуха, а бързо се утаяват върху повърхности и това беше причина за препоръката ръцете да се мият по-често. По-рано в открито писмо 239 учени от 32 страни упрекнаха СЗО, че подценява ролята на разпространението на вируса чрез въздуха. Според тях има сериозни доказателства, които предполагат, че вирусът може да се разпространи и във въздуха: чрез много по-мънички частици, които остават с часове, след като хората говорят или издишат.

Бенедета Алегранци от СЗО заяви, че доказателства за предаване на коронавируса чрез въздуха в препълнени, затворени и слабо проветрени помещения не могат да бъдат изключени. От СЗО обаче предупредиха, че доказателствата са предварителни и изискват допълнително проучване.

Ако доказателствата за предаване на вируса чрез въздуха бъдат потвърдени, съветите за това как да се предотврати разпространението на заразата може да се променят, като се въведе по-широко използване на маски и по-строги мерки за дистанциране, особено в барове, ресторанти,  обществения транспорт.