Програмата за развитие на отбранителните способности е реалистична, а не пожелателна. Това каза на заседание на Комисията по отбрана министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Тази програма е дискутирана подробно в комисията и след това направих среща с всички ПГ с изключение на АТАКА и получих тяхното одобрение. Заложените параметри на въоръжените сили съответстват на програмата на правителството. Програмата има за цел да
продължи и развие започналия в Бялата книга процес на стратегическо преосмисляне на отбранителна политика и изграждане на отбранителни способности", заяви Ненчев.

По думите му, заложените в програмата параметри на въоръжените сили и политически намерения изцяло съответстват на приетата от правителството програма за стабилно развитие на България за периода 2014-2018 година. "Приемането й ще бъде оценено положително на следващата среща на високо равнище на НАТО във Варшава. Тя ще позволи решително да променим негативната предварителна оценка на НАТО, че българските въоръжени сили са в процес на ерозия и упадък", каза още Николай Ненчев.
Владимир Тошев от ГЕРБ заяви, че това е документ, който е важен за развитието на армията и въоръжените ни сили. "Радвам се, че след като НС най-после прие 4-те закона за специалните служби, приемаме важен документ, касаещ нашите въоръжени сили и тяхната численост. Най-после започнахме да разбираме, че когато се искат пари, тези искания трябва да се доказват. Надявам се заложените неща в програмата да бъдат внимателно прочетени", каза още Владимир Тошев.