От 20 октомври до 15 декември на територията на учебен полигон „Ново село“ ще се проведе съвместна българо-американска подготовка, която ще протече на три етапа – “SABER FORWARD 16-1”, “PEACE SENTINEL 16” и “SABER FORWARD 16-2”. В подготовката ще участват около 200 души личен състав от Сухопътните войски на Силите на САЩ, 10 танка, 20 бойни машини на пехотата и три 155-мм артилерийски системи. Транспортирането на оборудването и състава на участващите части започва още през следващите дни като се очаква те да пристигнат в България в периода 15-17 октомври.

От българска страна ще се включи военно формирование от Сухопътните войски в състав до батальон. Част от техниката, която участва в българо-американските подготовки на УП „Ново село“, в края на тази година ще остане на територията на съвместното съоръжение, за да бъде сервизирана и да се включи в започващите още в началото на 2016 г. съвместни учения и подготовки.
Целта на всички предварително планирани учения с участието на военнослужещи и техника от българските и съюзнически въоръжени сили е да се поддържа Българската армия в добра бойна готовност. В резултат на провеждането им се постига по-висока съвместимост със съюзниците от НАТО и партньорите. За всички учения е направена предварителна координация и са изпратени уведомления до съседните страни, каквато е международната практика.