На конференцията в Люксембург, с участието на външните и вътрешните министри на Европейския съюз, бе приета обща декларация. Документът  подкрепя трите държави извън Европейския съюз, приели най-голям брой бежанци - Турция, Йордания и Ливан, и транзитните страни, както и  засилването на сътрудничеството в борбата с организираната престъпност, свързана с каналджийството и трафика на хора.

Срещата, председателствана от Върховния представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини, събра на едно място министрите на външните и вътрешните работи на ЕС, представители на асоциираните към ЕС държави и на Западните Балкани, както на Турция, Ливан, Йордания и редица европейски и международни организации. Тяхната цел бе да се обединят около цели и мерки, свързани с  предизвикателствата на миграцията и бежанската криза,  и около ключовата роля на Източното Средиземноморие и Западните Балкани, като основен маршрут на миграционните потоци от Близкия изток. От българска страна в заседанието участваха вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова и външният министър Даниел Митов.
Важен акцент в декларацията е положителният пример, който дават България, Гърция и Турция с подписаното през май тази година споразумение между вътрешния министър Румяна Бъчварова и колегите й от Гърция и Турция за създаването на тристранен център за полицейско сътрудничество на ГКПП Капитан Андреево.  Такива примери спомагат за укрепване на ефективното управление на границите и ще бъдат поощрявани, пише още в декларацията.
Участниците в конференцията се обединиха около общи цели и действия за увеличаване на подкрепата за Йордания, Ливан и Турция - държавите, приели най-голям брой бежанци от Сирия, за подкрепа за всички засегнати транзитни страни с цел укрепване на капацитета им за прием и регистрация на търсещите убежище и за противодействие на каналджийството и трафика на хора. Мерките предвиждат и партньорство със страните на произход с цел справяне с първоизточника на миграционните потоци.