Преди пет години бюджетът на БАН беше 85 милиона лева, след това беше драстично занижен, но между 85 и 90 милиона лева ще осигурят минималното съществуване на Академията. Това каза пред журналисти председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, попитан какви средства от бюджета за 2016 г. ще поиска БАН.За тази година средствата за БАН са 72 милиона лева

На въпрос дали има опасност, както в предишни години член-кореспонденти и академици да излизат в неплатен отпуск в последните три месеца от годината заради недостиг на средства, акад. Воденичаров отговори, че "за съжаление в някои институти въпросите с работните заплати до края на годината не са уредени". Надявам се, че ще имам разговори с Министерството на образованието и науката, и с Министерството на финансите, като поне този въпрос да не се получава до края на годината, заяви председателят на БАН. Той отбеляза, че на около десет института на БАН може да не им достигнат средствата за заплати за октомври, ноември и декември тази година.Има малко проблеми, свързани с обсерваторията с Рожен, но се надявам, че ще бъдат решени, каза акад. Воденичаров. "Ръководството на Академията прави всичко възможно, за да обясни на хората, които вземат решения, че това, което ни взеха в началото на годината - тези 5,5-6 милиона лева, трябва да бъдат възстановени, за да може да изкараме годината", коментира председателят на БАН. Той съобщи, че сега в БАН младите учени постъпват с 440 лева, което е по-малко от заплатата на начинаещ учител. Средната заплата на доцент в Академията е 650 лева, а на професор - 750-800 лева. Неудобно ми е да ги казвам тези цифри, посочи председателят на БАН. Акад. Воденичаров каза, че сега учените в БАН са 3100, като през тази година Академията са напуснали предимно млади учени, които не са били удовлетворени от тези финансови условия. Големият проблем е, че нямаме застъпване на поколения в Академията заради този финансов недоимък, заяви акад. Воденичаров. Той коментира, че това не е добре, защото се получава загуба на знания и информация, които много трудно могат да бъдат възстановени.

С тържествено събрание днес БАН отбеляза 146 години от основаването си. На него присъстваха народни представители, учени и ректори на университети.