На 13 и 14 октомври 2015 г. българските Военноморските сили ще се включат в съвместно учение от типа PASSEX в международни води в западната част на Черно море. В двудневното учение ще участват фрегатата „Верни” от състава на българските ВМС; два кораба от състава на ВМС на Румъния - фрегатата ROS „Regina Maria” и корветата ROS „Contraamiral Horia Macellariu”; ескадреният миноносец USS „Porter” от ВМС на САЩ и фрегатата TCG „Turgutreis” от състава на ВМС на Турция. В учението ще се включи и украинската фрегата „Hetman Sahaydachniy”. По време на учението ще се отработят елементи по контрол на корабоплаването, обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка и операция по търсене и спасяване.

Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост на военноморските единици на страни-членки на НАТО и страни-партньори и да се повиши подготовката на екипажите на море. Командир на фрегатата „Верни“ е капитан II ранг Павлин Петков.
Международните учения от типа PASSEX се организират при визити на чуждестранни кораби в български пристанища или при преминаването им в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните. Целта е да бъде повишена оперативната съвместимост и подготовката на екипажите при изпълнение на задачи на море.