Безплатното приложение LIMA вече е достъпно и за мобилните телефони с операционна система Windows Phone, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". От две седмици иновативната технология предоставя в реално време информация за актуалната обстановка по републиканските пътища за мобилни устройства с операционна система Android и за персонални или преносими компютри на интернет адрес lima.api.bg, а от 6 дни се ползва и от телефони с операционна система IOS.Досега LIMA е изтеглена от над 50 000 потребители на мобилни телефони.

 

 

Системата съдържа информация както за републиканските пътища с обща дължина 20 000 км, така и за още 20 000 км общинска мрежа. Приложението представлява активна карта на републиканската пътна мрежа, която отразява реалната обстановка по пътищата в цялата страна. То дава възможност на шофьорите на различните видове моторни превозни средства да бъдат информирани за възникнали ограничения и препятствия, за да могат гъвкаво да променят и планират своите маршрути. Информационната система има различни функционалности - съобщения за промяна в пътната обстановка в реално време, информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, статус на пътните участъци и съоръжения - дали те са в ремонт, възможните обходни маршрути.

 

Едно от най-важните предимства на софтуера е, че може да помогне за спасяването на човешки живот. Изграден е така, че ако има обръщане на автомобил при пътен инцидент, той да подаде сигнал автоматично към Ситуационния център на АПИ, който ще ги препраща към телефон 112.