Нападенията, извършени преди две седмици в Париж от свързани с групировката "Ислямска държава" бойци, предизвикват невиждан от десетилетия патриотичен ентусиазъм във Франция, пише в. "Ню Йорк таймс". Хиляди хора напират да се запишат в армията. Броят на желаещите да бъдат приети във френските сухопътни войски се е увеличил петкратно, достигайки около 1500 души на ден. Местните и националните полицейски управления са засипвани с молби за постъпване на работа. Дори продажбите на френски знамена, които французите рядко излагат на показ, са се увеличили неимоверно след атентатите, отбелязва американското издание.

 

 

"Никога не съм виждал подобно нещо", каза говорител на наборната служба на френските сухопътни войски. "Много хора идват тук и се свързват с нас чрез социалните медии, използвайки думи като свобода, отбрана и борба с тероризма", заяви говорителят, цитиран от вестника. Този ентусиазъм във Франция, където вече няма задължителна военна служба, отразява това, което се случи в САЩ след атентатите на 11 септември 2001 г. За две години след нападенията броят на действащите американски военнослужещи нарасна с над 38 000, достигайки 1,4 милиона, посочва изданието. Увеличава се и броят на желаещите да се запишат във френските военновъздушни сили - молбите за постъпване в тях са се увеличили от около 200 до почти 800 на ден. Уебсайтът за набиране на служители в националната полиция на Франция е бил посетен над 13 500 пъти на ден миналата седмица - обичайно посещенията са 4500, а броят на молбите за работа е скочил от 1500 на 4500.

 

Този ентусиазъм обхваща Франция в момент, когато президентът Франсоа Оланд се стреми бързо да увеличи военните разходи за борба с нарастващата според него терористична заплаха на френска територия и от чужбина, отбелязва "Ню Йорк таймс".