Служители на полското министерство на отбраната, придружени от военна жандармерия, влязоха  в щаба на полско-словашки контраразузнавателен център на НАТО във Варшава и аргументираха действията си със смяна на ръководството му, съобщиха осведомителните агенции.Управляващите казаха, че досегашният шеф на центъра полковник Кшищоф Душа е бил уволнен преди една седмица, но не е изпълнил заповедта и  в центъра е бил въведен новият изпълняващ длъжността директор полковник Роберт Бала.

 

 

Полковник Душа смята разигралите се тази нощ действия за незаконни. "Заявих им, че тяхното присъствие тук е незаконно. Щом си тръгнаха, настоях жандармерията да сложи печати на вратата", заяви той пред националната телевизия. "Информирах за случая Словакия и други чуждестранни партньори", добави полковникът и уточни, че случката е станала в 01.30 ч. местно време (00.30 по Гринуич).

 

Министерството на отбраната разпространи тази сутрин лаконично комюнике: "На 18 декември 2015 г. пълномощникът на министерството на отбраната по създаването на контраразузнавателен център на НАТО Бартломей Мишевич въведе новия и. д. директор на този център полковник Роберт Бала във временния му офис, предоставен от полските контраразузнавателни служби". Полският външен министър Витолд Вашчиковски обясни пред националното радио, че предишните служители в центъра са изгубили правото си на достъп до поверителна информация и се е наложило да бъдат заменени с други, които имат такова право. Бившият полски министър на отбраната Томаш Шемоняк каза тази сутрин по телевизията, че операцията е "абсолютен скандал", "нещо безпрецедентно за страна членка на алианса". "От името на Полша поднасям извинения на словашките власти", добави той.

 

Полските власти заявиха, че Словакия е била информирана за планираните промени в ръководството. Центърът работи, ние сме в контакт със словашките партньори, каза Мишевич.Смяната на шефа на натовския експертен контраразузнавателен център изглежда е част от усилията на новото консервативно правителство да назначи свои верни хора на висши постове, отбелязва Асошиейтед прес. Полският министър на националната отбрана Антони Мачеревич - ветеран на управляващата консервативна партия "Право и справедливост", вече се прочу с големи чистки във военното разузнаване, когато зае този пост за пръв път в началото на 90-те, припомня АФП.

 

Центърът на НАТО следи ситуации, свързани с конфликта в Украйна и с международния тероризъм, обучава и офицери от контраразузнаването. Той бе създаден по споразумение с 10 страни от НАТО и е ръководен от Полша и Словакия. В работата му участват също Литва, Чехия, Унгария, Италия, Румъния, Хърватия и Германия, отбелязва ТАСС.