Дания обяви, че спира да приема близо петстотинте бежанци, предлагани й всяка година от Върховния комисариат на ООН за бежанците. Министърката на имиграцията и интеграцията Ингер Стьойберг обяви решението на среща на парламентарна комисия за имиграцията, която беше предавана по интернет. Това ще даде на местните власти възможност да си отдъхнат и да се погрижат по-добре за тези, които вече са пристигнали, подчерта тя.

 

Стьойберг следва рестриктивната имиграционна политика на дясноцентристкото датско правителство. През август тя обяви, че предвиденото приемане на 491 бежанци тази година се отлага. Дания носи отговорност да помага на хора, които искат убежище. Но освен това носим и отговорността да поддържаме икономическата, социална и културна сплотеност на Дания, обясни тя.

Решението е получило подкрепата на двете партии с най-много депутати в парламента - Датската социалдемократическа партия         и Датската народна партия, които не участват в правителството. През 2015 г. в страната с население 5,7 милиона души беше отбелязано рязко нарастване на подадените молби за предоставяне на убежище (общо 21 000). През 2016 г. броят им спадна рязко поради затварянето на много граници в Европа и до момента са подадени 5700 молби. Преминаването през датска територия на множество мигранти, опитващи се да достигнат до известната с по-щедрата си имиграционна политика Швеция, подтикна датското правителство да предприеме серия от мерки, които да ги отклонят от тази цел.