Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е избрал генерала от резерва Джеймс Матис за свой министър на отбраната. Номинацията на 66-годишния Матис за шеф на Пентагона вероятно ще бъде официално обявена в началото на следващата седмица.    За да бъде утвърден Матис на тази длъжност от Сената, ще трябва да получи специално разрешение от Конгреса заради закон, който забранява за министър на отбраната да се избира лице, което е служило във въоръжените сили през последните седем години.

 

Матис се е уволнил от активна военна служба през 2013 г. Бил командир на батальон в Първата война в Залива, командвал е военни части в Афганистан, а в периода 2002-2004 г., в разгара на операцията в Ирак, е бил командващ Първа мотострелкова дивизия на Морската пехота. През 2010 г. е назначен от президента Обама за командващ Централното командване на САЩ, което отговаря за операциите в Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия. Впоследствие генерал Матис започва да критикува все по-остро стратегията на Обама в Ирак и Афганистан и във войната срещу тероризма. Той е и гласовит противник на постигнатото с Иран ядрено споразумение.

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп потвърди информацията, че ще номинира о.р. генерал Джеймс Матис за министър на отбраната. Ще номинираме "Бясното куче" Матис за министър на отбраната, каза Тръмп на митинг в Синсинати, щата Охайо, използвайки прякора на бившия командващ военни части в Афганистан и Ирак. Обаче няма да съобщим това преди понеделник, така че не казвайте на никого, добави Тръмп.

За да бъде утвърден Матис на тази длъжност от Сената, той ще трябва да получи специално разрешение от Конгреса заради закон, който забранява за министър на отбраната да се избира лице, което е служило във въоръжените сили през последните седем години. Предишният подобен случай е бил с генерал Джордж Маршал през 1950 г. при управлението на Хари Труман. повтаряме, че Матис се е уволнил от активна военна служба през 2013 г.