Дори изпушването на една цигара дневно увеличава риска от преждевременна смърт в сравнение с този за непушачите, сочат резултатите от изследване. Изпушването на една цигара дневно увеличава риска от преждевременна смърт с 64 процента, а изпушването на една до 10 цигари дневно - с 87 процента, увериха учени от Американския онкологичен институт.

 

Получените резултати потвърждават обосноваността на предупрежденията срещу тютюнопушенето и твърденията, че няма безрисково ниво на пушенето, заяви ръководителят на изследването Маки Инуе-Чой от института. За отказалите цигарите рискът от преждевременна смърт намалява в сравнение с този за пушачите.  Преждевременната смърт сред онези, които пушат малко, е в резултат най-вече на белодробен рак. Рискът от смърт вследствие на белодробен рак е 9 пъти по-голям за хората, които пушат една цигара днвено, в сравнение с този за непушачите. За пушещите между 1 и 10 цигари дневно този риск е 12 пъти по-голям.

За целите на изследването били анализирани медицински данни за над 290 000 бели американци на възраст между 59 и 82 години, 22 337 от които пушели, докато други 156 405 били бивши пушачи, а 111 473 - непушачи. 159 от пушачите заявили, че са пушили една цигара дневно през целия си живот, а близо 1500 - между 1 и 10 цигари дневно.