С двама заместници и повече власт на административния секретар, който да движи техническите неща през времето, в което аз се занимавам с премиерството, е предостатъчно.

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов уточни след оставката на Цветан Цветанов от ръководните постове в партията, ще остане с двама заместник-председатели, а не с трима както е в момента. Той уточни, че това е работа на Изпълнителната комисия и на Националното събрание, което ще бъде на 7 юли. Според устава на ГЕРБ освобождаването може да стане само на такъв форум. Борисов заяви, че Томислав Дончев няма да бъде наследник на Цветанов като заместник-председател на партията и дори обмисля разделяне на длъжности и постове. За оставката на Цветанов той обясни, че не е имало трети вариант, както самият Цветан Цветанов обяви. Неговата оставка, по думите на Борисов, е била и негово желание. И както той каза, доверието в нас по много теми го няма, след като го няма - това е едно правилно решение, заключи лидерът на ГЕРБ.

Вариантите бяха - напуска ръководните постове на партията, спира да се изявява по медиите и да е лице на ГЕРБ и остава да работи в централата като редови член. Той не се съгласи и избрахме другия вариант - напуска, обясни премиерът. В централата на ГЕРБ имаше заседание на Изпълнителната комисия , на което са били обсъдени резултатите от евровота. Името на Цветанов се заменя с Изпълнителната комисия, тъй като досега има лидер, заместник-председателят през другото време се занимаваше той с партията и всъщност ролята на ИК беше много слаба и да не кажа проформа, обясни още Бойко Борисов.

Не ми се искаше повече Веско Маринов да ми пее на концертите. Ясно бях казал как трябва да се проведе кампанията, не се съобразиха на моменти с мен. Както се вика - винаги народът ми е давал кредит на доверие, аз много внимателно съм разчитал какво се иска от мен, коментира лидерът на ГЕРБ. Той анонсира намерението си да създаде орган за контрол вътре в самата партия за сигнали, жалби и оплаквания. Според Борисов резултатите от евровота за партията са добри. Анализът показвал, че победата е категорична и това потвърждавали и оставките в БСП. Когато си победил, скромността изисква да си мълчиш, заключи премиерът.

Той обаче не е доволен от представянето на някои партийни структури. Не може в Ямбол да направим всичко и да не спечелим изборите, или в Плевен - какво ли не се направи там, или в Добрич, обясни Бойко Борисов. Затова е събрал областните ръководители, за да анализират. Исках, преди да си отида, да ги успокоя, че който си е вършил работата, ще си я върши пак.

Разбрах, че и президентът е видял прекрасни училища, които сме ремонтирали и направили в рамките на няколко години. Над милиард се вкараха в образователна инфраструктура и, от друга страна, двойното увеличение на заплатите върви с пълна сила, допълни лидерът на ГЕРБ. Борисов няма притеснения за местните избори без Цветанов, защото всеки си има роля. Не помните ли - аз влязох в избори, когато направих ГЕРБ, с 90 на сто рейтинг. Да не казвам - магаре да бях вързал за депутат, те ще го изберат,припомни той.

Бойко Борисов съобщи също, че новият му началник на кабинета е Деница Желева, която заменя Румяна Бъчварова. Бъчварова заминава като посланик в Израел.