Европейският съюз/ЕС/ е разработил проект, с който иска да  предотврати навлизането на Русия и Китай на Балканите, а централна част от тази стратегия е формирането на балкански съюз, в който биха влезли Сърбия, Черна гора, Албания, Северна Македония и Босна и Херцеговина".

 

Зад тази идея стоят германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и доскорошният канцлер на Австрия Себастиан Курц, пише изданието, позовавайки се на неназовани източници. Според източниците на вестника страгегията на ЕС против Москва и Пекин се разработва от дълго време, но нейната реализация ще бъде ускорена след като преди няколко дни в Русия се срещнаха президентите Путин и Си Цзинпин.

Лидерите на Русия и Китай се съгласиха, а те не криеха твърде много това, че двете страни действат съвместно по света, навсякъде където имат взаимен интерес. Един от тези райони със сигурност е балканският и то по две причини. Първата е близката линия на съприкосновение на Русия със Запада и НАТО, а втората е, че този регион е важна част от китайския икономически  мегапроект "Един пояс, един път", а и потенциален стратегически възел за потоците руски газ.