Китай придобива компании за злато и редки метали и инвестира в енергетика и инфраструктура

„Китайците идват” - така Зюддойче цайтунг озаглави една от немалкото статии в западния печат напоследък за разширяващата се икономическа експанзия на Пекин.

Китайските компании имат добри баланси и значителни свободни пари за инвестиране. Китай се възползва от ситуацията след началото на финансовата криза в САЩи започна да придобива закъсали предприятия, дялове от компании, бизнес, летища, жп гари и пристанища по света. Пекин приоритетно купува акции от златодобивни компании, но и злато, което китайските бинесмени занасят в родината си, за да не оказва влияние на световните цени.

В Европа обемите и броятна инвестиционните сделки с участието на китайски компании през последните шест години се увеличиха значително. В анализ на „Прасуотър хауз купър” се казва, че

ако през 2006 г. са били направени 11 такива сделки, през 2011 г. са 61. Макар и китайските компании да са реализирали по-малко сделки в Европа, отколкото страните-членки на ЕС в Китай, Пекин е вложил в европейски обекти много повече финансови средства. Европа все по-малко изнася производства и капитали в Китай показва статистиката. Ако през 2006г. европейските компании са осъществили 163 сделки в Китай, през 2009 г. сделките са 85. През 2011 г. споразуменията за инвестициите на Китай в Европа са повече, отколкото тези в направлението Европа-Пекин. Освен това, Китай е на първо място в Европа по инвестиции на държавни компании. Най-големите сделки на Китай в Европа са в енергийния сектор, добивната индустрия и инфраструктурните проекти. От 2006 г. до края на 2011 г. са подписани 12 от 20 големи споразумения в тези сектори, седем то които за на стойност между 1 и 6 млрд евро. По брой на сделките с китайски средства водещи са предприятия за промишлени товари, телекомуникациите и високите технологии, търговията и производството на стоки за широко потребление. Китайските компании си поставят за цел да разширяват своя бизнес по света за сметка на придобиване на компании в различни иккономически сектори и държави. Според анализаторите на „Прасуотър хауз купър”

инвестициите от страна на Пекин в Европа ще продължат да растат въпреки започналия икономически спад в Китай и неяснотата, свързана с еврозоната.

Въпреки че покупката на предприятия от Китай в САЩе трудна задача поради мерките за сигурност и непрекъснатите опасения от китайската заплаха, през 2012 г. Китай направи рекордни

инвестиции от $10,5 млрд. Пекин купи 80% от лизинговия самолетен бизнес на застрахователния гигант AIG за $4,2 млрд. Преди това китайски производител на автомобилни части придоби за $256,6 млн американската A123, специализирана в производството на батерии за хибридни автомобили. Китайци станаха собственици на веригата от кина AMC за $2,6 млрд. Недоволството на американците от китайскотонашествие личи и от публикации в медиите. Преди изборите и смяната на властта в Китай американското издание „Ню Йорк таймс” уличи билзки на премиера на КНР Ван Цзябао в притежание на състояние он $2,7 млрд, което се контролира от мрежа от бизнес структури. Въпреки американския страх обаче според много специалисти темповете на сделки и изкупувания на американски компании от китайски тепърва ще се ускоряват. Пекин приоритетно купува акции от златодобивни компании, но и злато, което китайските бинесмени занасят в родината си, за да не оказва влияние на световните цени на метала. Една от големите сделки със злато през последните години – покупка на 4 тона, е извършена напълно или частично от народната банка на Китай. Миналата година китайската компанияZijin Mining Group придоби 89,15% от австралийската златодобивна компания Norton Gold Fields. Преди това Китай придоби австралийската златодобивна компания A1 Minerals(прекръстена на името на хонконгския собственик в Stone Resources Limited). Същата китайска компания купи за $79 млн.17,7% дял в южноафриканската златодобивна компания Gold One International, както и контролния пакет акции в австралийския проект за добив на злато „Зара” в Еритрея срещу $80 млн. Друга китайска компания Yunnan Tin Group, един от най-големите производители на олово в света, владее 12,3% от австралийската добивна компания YTC Resources. През 2011 г Китай купи дял от бразилската компания CBMM. Консорциумът от китайски компании Taiyuan Iron&Steel, CITIC Group и Baoshan IronSteel Group придоби 15% от акциите в нея. Сделката през 2011 г. бе за $1,95 млрд. Компаниятав Бразилия контролира 85% от световното производство на ниобий, който се използва за изготвяне на специални сплави за нуждите на ракетно-космическата, химическата и атомната промишленост, както и за производството на тефто- и газопроводи, корпуси на коли, кораби, релси.