Химичeн състав: Аu. В природата чисто злато се среща изключително рядко, тъй като обикновено съдържа примеси от Среб­ро, Мед, Радий, Паладий, Бисмут. Находища: в България – в наносите на реките Янтра, Арда, Струма, Тополница, Огоста и др.; в околностите на Челопеч, Седефче, Спахиево; по света – Русия, САЩ, Южна Африка, Австралия. Описание: Златото е мек самороден минерал. Ние го познаваме като благороден метал, но всъщност златото е минерал. Рядко образува кристали, но се среща сраснат с други минерали във вид на зрънца с неправилна форма и малки клончета За да бъде по-лесна обработката на злато, то се свързва в сплави, като: титан – образува т.н. бяло злато, с месинг – образува жълто злато, с мед – образува червено злато.

 

Лечение: Златото усилва лечебната сила и терапевтичните свойства на всички минерали и кристали обковани с него. Те добиват особена енергия. Може да помогне на всички чакри, затова е наречено „майстор лечител”. Златото притежава позитивната енергия на Слънцето и често се използва, като предавател на енергия. Използва се за балансиране на сърдечната чакра и за отваряне на третото око. А чрез теменната – 7-ма чакра, то ни пренастройва към вселенската енергия. В древността са смятали, че приемайки злато, човек започва да прилича на него – той става благороден, красив и устойчив към външни влияния. Начините за употреба били основно два: във вид на прах вътрешно, или във вид на пластини върху болното или поразено място. Златото удължава живота, лекува отравяния, усилва енергетиката (затова е противопоказано за хипертоници), подобрява паметта, повишава работоспособността и издръжливостта, укрепва сърдечният мускул.

За лечение се използва самородно злато – 22 карата! За нормализиране на сърдечно-съдовата система и работата на главния мозък се пие „златна вода“. За тази цел се взима чисто злато и се слага в емайлиран съд. Добавят се две чаши вода. Водата трябва да заври и кипи, докато се изпари наполовина. След като изстине, се приема по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден. Носенето на златно колие, добре повлиява и аритмията. Може да се окаже, че златото не е вашият минерал. Познава се по това, че при носенето на златни украшения, по кожата се получава обрив. В такъв случай златото не се употребява под никаква форма, дори и за лечение.

Заради невероятните си свойства, златото в наши дни се използва и в козметиката. То помага за пълната регенерация на тялото. Влияе върху енергийната обмяна на клетките и предотвратява дехидратацията. Има уникално подмладяващо действие и придава на кожата блясък, който я прави сияйна и невероятно гладка.

Свойства: Златото е акумулатор на слънчева енергия и неговото въздействие върху човека е огромно. Този минерал, подпомага самореализацията, а също така помага на човек да осмисли мястото си в живота. Нашите предци са добавяли самородно злато в храната, като по този начин са се предпазвали от попадането на нечисти сили в организма. Според народните предания, ако човек има в устата си късче самородно злато, той ще бъде предпазен от нечисти сили. Можете да привлечете любовта с амулет от злато. То придава сила на магическите талисмани и символи. Смята се, че привлича вниманието на боговете. Златните гривни са се считали за най-силните защитни талисмани.

История: В Египет златото се е използвало като пълномощно. Според древните хроники, египетската царица Клеопатра се е грижела за кожата си със златен прах. Китайските императори също са се стремили към вечна младост с помощта на ценния минерал. В китайските трактати по медицина, често се срещат рецепти със злато. Те са използвали самородното злато за лечение на нервната система и други заболявания. Този минерал е свързвал хората от векове. От там идва и традицията, годежните халки да се правят от жълто злато. Пръстенът се явява символ на съдбата и точно за това влюбените, встъпвайки в брак, си ги разменят, като по този начин декларират, че са готови да бъдат заедно до края на дните си. Твърди се, че тези които избират да си направят брачни халки от бяло злато, ще живеят в равнопоставеност и никой от тях няма да доминира над другия.

За да изчиствате вашите златни предмети от натрупаната енергия, всеки златен предмет трябва да се подлага под топла течаща вода поне веднъж седмично.