Преди броени дни на территорията на платен общински паркинг на улица Бахрушин в Москва беше открита зарядна станция за електромобили. Тя е първата от пилотен проект, който предвижда създаването в центъра на руската столица на развита мрежа от зарядни електростанции. В проекта се предвижда монтирането на 150 подобни съоръжения в платените паркинги на Москва. Зам-шефът на Департамента по транспорт и развитие на пътно-транспортната инфраструктура на град Москва Дмитрий Пронин и първият замесник на генералния директор по техническа политика на ПАО “Россети” Роман Бердников прерязаха лентата на обекта.Правителството на Москва, съвместно с ПАО “Россети” работи по проекта за създаване в центъра на столицата на мрежа от електрически зарядни станции в рамките на проект за намаляване на негативното въздействие на транспорта върху околната среда. Зарядните станции на брой 150 ще са разположени в Москва на териториите на платените паркинги, разположени в пределите на Трети транспортен пръстен на града, като всяка от тях ще е отбелязана със специален знак.
Столичният департамент по транспорт е създал правна база за разполагането и използването на електрозарядните станции. Собствениците на електромобили, благодарение на нея ще се чустват комфортно в града, без да изпитват проблеми със зареждането на транспортните си екологични средства.
Планираните 150 нови електрозарядни станции ще се добавят към вече съществуващите в Москва, монтирани в периода 2013-2014 -а година. По този начин към края на следващата година броят на традските елзарядни станции ще достигне 200. До края на 2018-а година в плановете на руското правителство фигурира направата и монтажа на хиляда електрически зарядни станци в 10 руски региона.