Китайският стартъп ЕХан (EHang) е разработил летяща кола, която планира да пусне в движение още догодина.

 

Дронът Е-184 може да превозва един пътник в малката си кабина, но компанията отбелязва, че работи и по двуместен модел. "Таксита дронове" ще бъдат пуснати в движение в Дубай през 2018 година, веднага щом бъде получено разрешение от регулаторите, посочва главният изпълнителен директор Ху Хуачжъ.  Четири перки, задвижвани от акумулатори, издигат над земята машината, която е оборудвана с напълно автоматизирана навигация. Пътниците могат да изберат предварително програмиран маршрут за полета. Скоростта достига 100 км в час, като дронът може да остане във въздуха 25 минути.

Устройствата в момента се тестват в централата на ЕХан, разположена в изоставен тематичен парк в покрайнините на южнокитайския Гуанчжоу - град, който е начело в усилията на Китай да се пренасочи от евтино производство към високи технологии. Ще започнем масово производство на дроновете в началото на идната година. Планираме и да инсталираме напълно автоматизирани производствени линии, за да увеличим производствения си капацитет през 2018 година, разказва Ху.

ЕХан има големи амбиции - компанията иска да разработи световна мрежа от таксита дронове и планира да сключи сделки със Саудитска Арабия, Сингапур и няколко европейски града догодина.