Германските автомобилостроители Бе Ем Ве (BMW), Даймлер (Daimler), Порше (Porsche) и Ауди (Audi) заедно с американската компания Форд (Ford) ще развиват европейска мрежа от колонки за бързо зареждане на електромобили. Това съобщиха самите компании в общо комюнике.

 

Подписаният от тях меморандум за разбирателство предвижда изграждането от 2017 година на "ултрабързи" колонки за презареждане на 400 места в цяла Европа в рамките на "безпрецедентно сътрудничество между автомобилостроители", за да бъде създадена мрежа за презареждане за всички автомобилни марки. До 2020 година тези колонки ще бъдат няколко хиляди. На тези зарядни станции ще могат  да се презареждат батериите на всички електрически или хибридни автомобили със стандарт за комбинирана система за зареждане Си Си Ес (CCS - combined charging system), независимо каква марка са,  което се очаква да допринесе за бързото развитие на електромобилите на Стария континент.

Искаме да създадем мрежа, благодарение на която на нашите клиенти ще бъде необходимо време само колкото да изпият едно кафе, за да заредят колите си при дълъг път, обяснява в комюникето ръководителят на Ауди Руперт Щадлер.

Групата Бе Ем  Ве вече започна през последните години да работи по много обществени проекти за инфраструктури за презареждане. Този общ проект за нас е нов важен етап, показващ ясно, че автомобилостроителите обединяват силите си, за да се развиват електрическите модели, изтъква шефът  на мюнхенската компания Харалд Крюгер. Досега тази технология беше малко разпространена в Европа поради високите цени и ограничената автономност на колите, които са на пазара в момента, но и поради недостатъчна инфраструктура за презареждане.