Гръцкият в. "Катимерини" помества текста на Лозанския договор от преди 94 години, който бе във фокуса на визитата на турския президент в Атина в края на миналата седмица и стана обект на бурни дебати, след като Реджеп Тайип Ердоган поиска той да бъде ревизиран с мотива, че е остарял. 

Договорът бе подписан в Лозана, Швейцария, на 24 юли 1923 г. и де факто определя границите на съвременна Турция при преминаването й от Османска империя в република, пише изданието. В. "Катимерини" отбелязва, че отношенията между Гърция и Турция са само един раздел, а не ексклузивна част от Лозанския договор, сключен между две страни с участието на осем държави. От една страна, това е била тогавашната Британска империя, Франция, Италия, Япония, Гърция, Румъния и тогавашната сръбско-хърватско-словенска държава, а от друга - Турция.

Следователно дебатът за ревизия на Лозанския договор в частта му за гръцко-турските отношения е по-скоро безпредметен, пише "Катимерини". Още повече, че договорното право постановява, че договори, определящи граници, не се ревизират, с други думи, съответният дебат става още по-излишен. Най-значимото положение в договора е това за размяна на население и за взаимни регулации относно защитата на гръцкото малцинство в Истанбул и съответно на мюсюлманското - а не на турското - малцинство в Западна Тракия, изтъква гръцкото издеание.

С погрома от 1955 г. срещу истанбулските гърци Лозанският договор е бил потъпкан, тъй като де факто чрез него "са били "прочистени" "гърците" в Истанбул. В чл. 38 от договора за защита на малцинствата се казва, че  "турското правителство поема задължението да предостави на всички жители на Турция пълна и абсолютна защита на живота и свободата им, без оглед на месторождение, националност, език, пол или религия", пише още вестникът.