Министър-председателят в оставка Бойко Борисов, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова се срещнаха  с представители на Китайската национална ядрена корпорация/КНЯК/ по инициатива на компанията. По време на срещата министър-председателят Борисов е пояснил, че проектът "Белене" би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия.

От страна на представителите на китайската корпорация е потвърдена готовността за участие в реализацията на проекта при подобни условия. След като "Национална електрическа компания" ЕАД заплати на "Атомстройекспорт" дължимата според арбитражното решение във връзка с проекта "Белене" сума, тя ще придобие оборудването. Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация.

Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър - от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво. В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет. Китайската национална ядрена корпорация е единственият производител на ядрено гориво в Китай. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите й са над 100 хиляди.